Wim Liewes

jun 25, 2024

Secretaris Ondernemerscontact Noordenveld / Autobedrijf Liewes

In deze nieuwsbrief komt een ander bestuurslid aan het woord. Wim Liewes van Autobedrijf  Liewes in Roden en is al jaren betrokken bij Ondernemers Contact Noordenveld (OCN) en fungeert binnen OCN als secretaris.                                                                                      

Het bedrijf Liewes is opgericht in 1924 door grootvader Koert Liewes in Tolbert en bestaat 100 jaar, wat onlangs groot is gevierd. Destijds was Roden een groeigemeente en men wilde graag een Opel dealer in Roden huisvesten. Tegelijkertijd begon de zaak in Tolbert uit zijn jasje te groeien, dus de keuze was snel gemaakt. Inmiddels is de zaak overgenomen door de vierde generatie Hendrik en Laurens Liewes en is het een universeel autobedrijf met een aanbod van jonge auto’s en onderhoud van alle merken, inclusief een afdeling verhuur.                                                                                                                                

OCN bestond nog niet, maar wel de voorloper ICN, die gericht was op industriële bedrijven. Hoewel Liewes altijd de samenwerking heeft gezocht, mocht hij zich destijds als autobedrijf niet aansluiten bij het ICN. ‘Dus sloot ik mij aan bij de Zakenkring Roden. In een later stadium werd besloten om ICN om te turnen naar het huidige OCN, wat de poorten opende voor elk bedrijf. Verschillende expertises mengden zich door verschillende belangen en door deze frisse wind werd er nieuw leven geblazen in de bedrijventerreinen van Roden en Peize. OCN was geboren.’ ‘Ik was al een tijd lid, maar werd later gevraagd om in het bestuur te stappen. Dat deed en doe ik nog steeds met veel passie en gedrevenheid. Samenwerken is hard nodig, vooral in deze veranderlijke tijd.’ Steeds meer taken worden neergelegd bij de ondernemers zelf en zij voelen zich dan ook verantwoordelijk voor de bedrijvenparken. ‘Eerst kregen we zeggenschap over de groenvoorziening. Niet veel later begonnen we met het testen van een bewakingssysteem aan de Ceintuurbaan. Nu profiteert iedereen van het bewakingssysteem. We hebben al vele mijlpalen samen mogen bereiken.’ Energie neutraal is momenteel een hot item.

Al twee periodes van vijf jaar vallen de ondernemers onder een Bedrijven Investering Zone (BIZ-fonds). Het ingebrachte geld blijft van de ondernemer en deze mag samen met het bestuur bepalen hoe de gelden worden besteed. “Dat heeft erin geresulteerd dat we nu een nieuw camerabewakingssysteem kunnen aanschaffen. Een supermooi systeem dat gaat werken met kentekenherkenning. Daarom vind ik het OCN ook zo belangrijk. Samen krijg je bepaalde zaken voor elkaar, waar normaal gesproken langer op gewacht moet worden. We hebben korte lijnen en een goede samenwerking met de gemeente, dus kunnen we veel bereiken.’ Liewes vindt het jammer dat de belangstelling voor de bijeenkomsten de laatste jaren terugloopt. ‘Dat is soms lastig. Velen hebben het idee het wel alleen te kunnen of zijn minder  goed geïnformeerd. Zo verlies je draagkracht. We moeten er samen voor blijven zorgen dat de interesse blijft groeien. Vaak weten ze ons pas te vinden als er veel ergernis aan vooraf is gegaan. Schroom niet om contact op te nemen met Bas de Jager, onze parkmanager. We zijn er voor iedere ondernemer. Door de handen ineen te slaan, kunnen we onze bedrijven laten floreren. En als het met een bedrijf wat minder gaat of te kampen heeft met bijvoorbeeld onverwachte issues, ook dan staan wij klaar.’ Binnenkort komt er een nieuw BIZ-voorstel. ‘Zoals het nu lijkt, worden de komende vijf jaren voordeliger. Dat is positief. Voor in de toekomst bestaat de kans dat onze bedrijventerreinen te klein worden. We zijn met de gemeente in gesprek om te kijken of er mogelijkheden zijn om te herinrichten of uit te breiden. Het college van B&W is altijd verbaasd hoeveel mooie producten en diensten hier gemaakt en geleverd worden. Daar mogen we trots op zijn. Onze ruim 250 leden hebben door samen te werken prachtige terreinen neergezet.’

Gerelateerde berichten

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.